četrtek, 2. avgust 2012

Navajanje na kletko in igralnico pri psu

Prvi dnevi so pomembni, saj se takrat oba s psom veliko naučita. Od trenutka, ko kuža prikoraka v vaš dom, vam želi ustreči in vas razveseliti, vi pa mu morate pokazati, kako naj to stori. Osrečil vas bo lahko le, če se bosta oba držala pravil, ki ste jih postavili vi.

Zakaj kletka
Neželeno vedenje najlažje preprečite tako, da kužka postavite v njegovo lastno igralnico. Kužka boste zlahka naučili, da je kletka varno zatočišče, toliko težje pa boste partnerju, otrokom, staršem in drugim družinskim članom razložili, da kletka ni zapor. Pa poglejmo na to nepristransko: če imate mladička v kletki ali ograjenem prostoru, je njegovo gibanje omejeno, zato bo težko naredil kakšno napako. Če kuža naredi manj napak med odraščanjem, bosta oba lepše živela. Kuža se bo v igralnici naučil, da mora uporabljati stranišče in gristi predmete, ki so temu namenjeni. Ugotovil bo, da se lahko tudi sam kratkočasi. V svojem prostoru bo na varnem, tudi pred morebitnimi poškodbami, ki mu jih nehote zadajo otroci ali odrasli. Kužkov osebni prostor je pripravljalnica na neizogibno dejstvo, ki čaka skoraj vsakega psa - ostati sam doma.

Kako pes vzljubi kletko
Psa ne smete potisniti v kletko, zapreti vrat in pričakovati, da bo v njej srečen. Naučiti ga morate, da je kletka nekaj lepega. S pomočjo votlih igrač, napolnjenih s hrano, boste to storili, kot bi mignil. Uporabite še posebno dišeče priboljške. Kletko postavite v igralnico, vratca pa naj bodo zaprta. Ko kuža stoji pred kletko, skozi rešetke vrzite nekaj koščkov hrane. Najbrž bo hotel priti do hrane, zato mu odprite vratca; da gre ponjo. Nato mu ponudite votlo igračke, v katero ste skrili nekaj priboljškov, in počakajte, da se dokoplje do njih. Ko kuža izprazni igračke, lahko nadaljujete z navajanjem na kletko. V zaprto kletko postavite igračo s hrano in psa spustite noter, ko bo želel. Kadarkoli bo kuža v igralnici, naj bodo vrata kletke odprta, v njej pa naj leži igrača s hrano. Kuža se tako lahko odloči, ali bo ostal v igralnici ali pa samostojno odšel v kletko po slastno igračke. Če v igračko stisnete sirni namaz ali posebno pasto, ki jo lahko kupite v trgovinah s pasjimi pripomočki, boste svojega kosmatinca dodobra zaposlili. Mladiček mora biti v kletki, ko:
• vi jeste,
• sam dobi hrano,
• vi spite,
• sam spi,
• zazvoni telefon,
• pozvoni zvonec na vratih,
• vas ni doma,
• si morate nekoliko odpočiti od njegovega zasledovanja.

Hranjenje psa
Obstajata dve možnosti.V vsakem primeru morate zjutraj pripraviti dnevni odmerek in ga postaviti na varno mesto. Prva možnost je, da hrano razdelite na štiri obroke. Ob določenih urah mu posodico s hrano postavite v kletko. Nekaj hrane prihranite in z njo občasno napolnite votle igračke. Druga možnost, ki je zanimivejša in bolj naravna, je, da se mora kuža zelo potruditi, če želi priti do hrane, saj je vsa skrita v votlih igračkah, kot sta votla kost ali kong. Najbolj slastne delčke skrijte najgloblje, drugo hrano pa zmehčajte v kašo in z njo napolnite igračo do vrha.

Obisk veterinarja
Veterinarja obiščite najpozneje dva dni po tem, ko ste dobili novega psa. Resnejša prirojena obolenja so redka, pogosto pa se zgodi, da mladiček gosti zunanje in notranje zajedavce. Veterinar bo kužka pregledal in vam svetovalo preventivni zdravstveni negi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar