četrtek, 2. avgust 2012

Razburjenost psa

Psi ne skrivajo svojih občutkov, zato se pripravite na razigranega kosmatinca. Čezmerno živahen pes je normalen, predvsem v obdobju najstništva. Razigrano vedenje vključuje grizenje oblačil ali vas, skakanje k vašemu obrazu, lajanje, lovljenje vsega, kar se premika, neposlušnost pri odpoklicu, saj je kuža našel nekaj zanimivejšega, in vlečenje na povodcu, ker mora nujno čim prej priti tja, kamor sta namenjena.

Izognite se prevelikemu razburjenju
Recimo, da se pes spremeni v balistično raketo in ponori od razburjenja, ko mu nadenete povodec in stopite proti vratom. Če naredite še en korak, boste nehote nagradili tako vedenje in prilili olje na ogenj. Presenetljivo hitro lahko storimo napako. Kadar je pes tako razburjen, se vrnite k vajam osnovne poslušnosti. Ni vam spodletelo, s psom morate le večkrat utrjevati vaje. Če pes rad lovi, utrjujte vajo 'čakaj'. Če vas grize, se vrnite k preprečevanju grizenja. Če skače na ljudi, ponovite vajo za preprečevanje skakanja.

Najpogostejše vedenje, ki je posledica razburjenosti je vlečenje povodca. Če imate dovolj volje in časa, lahko to težavo pri mladičku ali mladostniku odpravite v enem dnevu. Vaš pes se sam nauči, kakšno vedenje vodi k nadaljevanju sprehoda in kakšno ne vodi nikamor. Za to vajo morate biti sproščeni in opremljeni z vrečko hrane.
Preprečevanje vlečenja
Ko psu nadenete povodec ali se odpravite na sprehod, on pa se preveč razburi, ne storite ničesar. Ustavite se in počakajte, da se umiri. Ne namignite mu ničesar. Ne vzpostavite očesnega stika. Bodite pri miru. Sprva lahko vaja traja zelo dolgo, zato morate biti potrpežljivi. Sčasoma se bo pes usedel in takrat ga pohvalite 'priden, sedi' in nagradite. Pes se sam od sebe, brez navodil uči, kaj mora storiti. Uči se tudi, česa ne sme delati. Ustavljanje in nadaljevanje poti bo na začetku zelo pogosto. Preteče lahko kar nekaj časa, preden lahko sploh zapustite domače dvorišče. Sprva izvajajte le korak za korakom. En korak. Stop. Počakajte, da se pes samostojno usede. 'Priden, sedi.' Nagrada. Naslednji korak. Stop. Počakajte, da se razburjenje poleže in da se pes samostojno usede. 'Priden, sedi.' Še ena nagrada. Po številnih ponovitvah se bo pes hitreje usedel. Postopoma povečujte število korakov, preden se ustavite in počakate, da se pes samostojno usede. Vedno ga enako pohvalite in nagradite. Njegov odziv bo vedno hitrejši. Vajo nenehno ponavljajte. Pes se bo znal pomiriti sam od sebe. Takrat lahko znova uvedete vaje poslušnosti, ki jih bo zdaj celo slišal in izpolnil.

Zdaj lahko v sprehode vključite tudi kratka učenja poslušnosti. Ko pes zanesljivo čaka, se usede, ostane, stoji in leži, ga naučite novega ukaza. 'Pojdiva' pomeni, da gre lahko naprej. Zdaj ne potrebujete več priboljškov. Ukaz 'pojdiva', tj. normalna hoja na popuščenem povodcu, je že sam po sebi nagrajujoč.

Za pse, ki se zelo razburijo, je življenje še posebno vznemirljivo, zato pričakujte nepričakovano. Ljudje naj bi bili pametnejši od psov, zato si izmislite nepričakovani preobrat, ko pes začne vleči. Ko na primer začutite napetost v povodcu, presenetite psa tako, da se kar naenkrat obrnete v nasprotno smer. Vedno uporabljajte kratek povodec in se izogibajte raztegljivemu. Če podaljšujete raztegljiv povodec, ko pes povleče, je pes za svoje vedenje nagrajen.

Ni komentarjev:

Objavite komentar