četrtek, 9. avgust 2012

Zavist zaradi hrane pri psu

Nekateri psi se skrajno neprijetno odzovejo, če se drug pes približa njihovi hrani. To se lahko zgodi zunaj, prav tako pa v gospodinjstvu, v kate­rem živi skupaj več psov, če dobi eden od njih priboljšek.

Zavistno vedenje nastane iz mešanice naučenega vedenja in pasjih načel ran­giranja. Učenje temelji večinoma na nezavedni lastnikovi pohvali. Samo zelo poredko kdo zavestno okrepi to vedenje. Psu, ki je zavisten zaradi hrane, gre pravzaprav manj za samo hrano, čeprav jo takrat večinoma nenadoma pogoltne; veliko bolj mu gre za to, da svoje privilegije, ki mu pripadajo glede na rang, zelo jasno pokaže drugim psom in jih tudi uve­ljavi.

Na sprehodu morate dosledno paziti, da zavistnega vedenja psa nezavedno ne pohvalite, tako da mu hrano prepustite z opravičilom: »Ne mara, če se kdo približa njegovi hrani.« Smiselna in lagodna rešitev, kako obidete težavo, je, da psa ne hranite več v navzočnosti drugih psov. V bistvu pa bi se moral pes naučiti, da sme vzeti svoj grižljaj hrane samo na primeren ukaz. Če se vam zdi preveč požrešen, morate hranjenje brez pojasnila prekiniti . Pri sporih glede hrane med dvema psoma, ki živita v istem gospodinjstvu, se moramo ravnati po logiki psov in dati prednost tistemu, ki je višji po rangu. V tem primeru to pomeni, da ga hranite prvega; če to ni mogo­če, naj dobita psa svojo hrano ločeno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar