torek, 7. avgust 2012

Lov pri psu

V današnjem času ima le malo psov možnost uresničiti svoje veselje do lova. Težava se lahko pojavi takrat, ko psa, ki je močno vnet za lov, peljemo na območja, kjer živi divjad. Posebno če gredo na lov skupine več psov, se lahko zgodi, da jih cele ure ni nazaj. Odvisno od tega, katero vrsto živali psi lovijo, lahko nastanejo težave z rejci (recimo pri ovcah, kravah in konjih) ali pa z javnostjo, lovskimi čuvaji in gozdarji (recimo pri srnah, divjih prašičih in zajcih). Škoda, ki jo povzročijo psi, je lahko ogromna. Že zaradi tega, ker moramo kot lastnik včasih ure in ure čakati na svojega psa (vedno v skrbi, da se mu ni kaj zgodilo ali pa je raztrgal divjo žival), moramo poskušati težavo čimprej obvladati.

Dejstvo, da psi lovijo in da to radi in vztrajno delajo, nas načeloma ne bi smelo presenečati. Navsezadnje pes je in ostane kljub udomačitvi lovska roparska žival, čeprav na to pri neverjetnem številu več kot štiristo različnih pasem radi pozabimo. Posamezne pasme se ne razlikujejo samo po zunanjosti, temveč tudi po svoji strasti do lova - saj so bile navsezadnje vzrejene za čisto posebne namene. Za težavo, ki nastane, pa ni pomembna samo lovska strast, ki jo je pes podedoval, temveč tudi način, kako je bil mlad pes vzgojen. Če je imel že takrat možnost, da se je prepustil svojemu lovskemu nagonu, se je ta še okrepil in toliko težje ga bomo tega odvadili. Lovsko vedenje je, tudi če ga iz kate­regakoli razloga uvrščamo med neže­lene, del normalnega vedenja psa. Zato je tudi tako težavno odprav­ljanje, kajti usmerjeno je v to, da bi pranagon tako zelo zajezili oziroma obvladali, da bi omogočili skupno življenje brez težav.

Že pri nakupu je pomembno, da izbe­remo psa, ki po svojih zasnovah sodi v svoje prihodnje življenjsko okolje. Čeprav je v bistvu vsak pes roparska žival, so nekatere pasme zaradi svoje desetletja dolge vzreje tako zelo omejene v svojih lovskih nagnjenjih, da je zanje življenje brez možnosti lova veliko lažje kot recimo za pse iz lovske vzreje. Torej se z izbiro psa z lahkoto izognemo tej težavi.

Smisel in namen odpravljanja težave je, da psa v skladu z nasprotnim pogojevanjem navdušimo za dejavnosti, ki ga prav toliko veselijo kot sam lov. Na prvem mestu je igra lovljenja, ker lahko tako njegove naravne zasnove primerno uporabimo pri odpravljanju težave. Ves čas vadbe moramo psu onemo­gočiti kakršnokoli možnost za lov. Pojdite z njim na vrvici na sprehod v okolico, kjer ni divjadi. Obenem ga tudi naučite ukazov sedi, pro­stor, stoj, sem in ostani ter jih z njim vsak dan vadite. Vsakič ga po­hvalite, še posebno če je vajo dobro opravil. Najbolje je, da se lotite odpravljanja težave doma, s tem da psa naučite ukaza dol (ko pes leži, mora tudi glavo položiti na tla). Postopno va­dite ta ukaz še zunaj in psa vedno pretirano nagradite, če je vse izvedel pravilno. Obenem morate psu ponuditi po­sebno igračo za nadomestni pred­met, s katerim lahko gre skozi najpo­membnejše dele lovskega postopka. To pomeni, da mora predmet najprej loviti in premagati, potem pa ga sme neusmiljeno stresati tako kot živ plen. Za to so primerne gumijaste igrače, ki se ne odbijajo tako predvidljivo kot žoga. Zdaj že več podjetij izdeluje različno oblikovane predmete, ki ustrezajo opisanim zahtevam. Pri nekaterih psih so priljubljene igrače, ki so preoblečene s krznom ali bla­gom. Nekatere od njih tudi piskajo. Po želji lahko na igrače navežete vrvico. S takšnimi igračami lahko s psom objestno norite okrog in ga za sode­lovanje pri tej igri dodatno pohvalite z besedami ali nagradite s priboljškom. Psa bomo lažje navdušili za to igro, če bodo naše kretnje hitre. Psi z zelo močno lovsko strastjo naj bodo tudi med igro na vrvici. Te igralne prizore ponavljajte v hiši in tudi zunaj večkrat na dan, dokler ne boste dobili občut­ka, da so postali za psa najprijetnejše dogodivščine dneva. Ko to dosežete, se lahko odločite za naslednji korak in greste s psom na sprehod tja, kjer iz izkušenj veste, da bo navdušen nad lovom. Vajo dol in igro, ki jo lahko pove­žete z dodatnim ukazom pozor, izvedite zdaj na tem terenu in psa za njegovo pozorno izpolnjevanje ukazov pretirano pohvalite. Te vaje ponavlja]­te vsak dan ter pazljivo in postopoma stopnjujte težavnost. Na območjih s psi, ki bi vašega psa lahko zapeljali v pravi lov ali pa obstaja zaradi go­stote divjadi več spodbude za lov, bo vedno težje vaditi. Na spuščajte se v preveliko tveganje, ki bi se lahko končalo z neprijetnimi pripetljaji!

Ni komentarjev:

Objavite komentar