četrtek, 9. avgust 2012

Zavračanje hrane pri psu in kako lahko pomagamo

Zavračanje hrane se ne nanaša vedno na vso hrano. Včasih je omejeno samo na nekatera živila, druga pes brez težav poje. Že po naravi se vsak pes ne zanima enako za hrano. Če pa začne pes, ki je prej normalno jedel, nenadoma zavračati hrano, moramo vzrok za to dobro raziskati. Težava se lahko izraža z manjšim ali večjim pomanjkanjem teka do popolnega zavračanja hrane.

Za zavračanje hrane je lahko veliko vzrokov. Samci dostikrat slabše jedo, če je v bližini psica, ki se ravno goni; tako lahko rečemo, da imajo ljubezen­ske težave. Drugi vzrok je lahko žalost zaradi izgube družinskega člana. Če gre za človeka, ki je bil psu zelo blizu, je izguba za žival posebno huda, v tem primeru lahko žalovanje traja več dni ali tednov. Zavračanje hrane lahko opazimo tudi, če pogine sovrstnik. Izbirčnost pri hrani pa ima večinoma povsem druge vzroke. Če psa že od malega nismo navadili na različne okuse, se lahko zgodi, da pozneje zavrača vso hrano, na katero ni navajen. V nasprotju z ljudmi je psom manj pomembna okusnost, raznolikost ali sprememba kot pa navajenost na okus določenih živil. Muhasto zavračanje hrane pa se včasih pojavi tudi v okviru vedenja, ki zahteva pozornost. Vzrok za to, da psi manj jedo ali se celo več dni postijo, so včasih tudi visoke poletne temperature. Poleg tega obstaja še vrsta bolezni, ki so vzrok za pomanjkanje teka in jih ne smemo podcenjevati.

Želodec psov lahko naenkrat sprejme veliko hrane. Za volkove je to nuja, kajti v prosti naravi jim ne uspe, da bi vsak dan kaj ujeli. Iz tega izhaja, da je organizem psa sposoben dneve ali celo tedne shajati brez hrane, ne da bi to škodilo njegovemu zdravju.
Temu, da bi se pes enostransko navadil na določen okus ali določeno vrsto hrane, se lahko izognemo tako, da dajemo mlademu psu čimbolj raznovrstne obroke različnih okusov.

Že če se pojavi najmanjši sum, da pes hrano zavrača zaradi bolezni, ga morate takoj peljati k veterinarju. Velik odstotek psov v sedanjem času tehta preveč, zato je dobro, da se pred začetkom zdravljenja posvetu­jete z veterinarjem, ali je to sploh potrebno. Če se odločite za odpravljanje teh težav, lahko poskusite pripraviti hrano za psa kar se da okusno, s tem da jo navlažite, pogrejete in poskrbite, da bo vsebovala dovolj beljakovin živalskega izvora. Vanjo lahko za izboljšanje okusa dodate tudi nekaj mačje hrane, ki vsebuje bistveno več beljakovin. Več manjših obrokov je za psa zani­mivejših kot samo ena napolnjena skleda na dan. Obenem pa mu med obroki ne dajajte več nobenih pribolj­škov. Dodatni pozitiven dražljaj za psa je, če ga hranite iz roke. Vendar ta ukrep uporabite samo, če bo postalo zavračanje hrane resna težava, kajti psi, ki so deležni takšnih ugodnosti, se jim pozneje le neradi odpovejo. Preden začnemo odpravljati težave,se moramo zavedati, da v večini prime­rov sploh ni narobe, če pes nekaj dni zavrača hrano. Če pa zaradi dolgotraj­nega odklanjanja hrane grozi, da bo shujšal, bo treba kaj ukreniti. Pri tem pa morate paziti, da ne bo postal v prihodnosti preveč izbirčen. Kajti če bo odkril, da je posledica njegovega zavračanja hrane to, da je vsa družina na nogah in se trudi, da bi mu ugodila in dobiva samo še posebej izbrano hrano, bo znal to tudi v prihodnje dobro izkoristiti. Pri dolgotrajnem zavračanju hrane lahko psu zbudimo tek z zdravili. Veterinar bo predpisal potrebne pripravke, če so res priporočljivi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar