sobota, 11. avgust 2012

Poslušnost psa - odpoklic

Učenje odpoklica je zlata vredno, saj je to ena najpomembnejših vaj poslušnosti, ki se jih bo pes naučil. Osnova za zanesljiv odpoklic je dober odnos s psom. Ko novega.. psa učite odpoklica, uporabite najmočnejše nagrade: najokusnejše priboljške, najzanimivejše igrače in, na koncu učne ure, najbolj priljubljene igrice, trepljanje in božanje.

Psa morate prepričati, da bo v vseh razmerah vedno raje izbral vas kot karkoli drugega. Misliti mora, da se ima bolje z vami kot tam, kjer vas ni. Prav zato morajo biti nagrade vabljive, s psom pa morate vaditi le takrat, ko je lačen. Ker mladiček nima pojma, kaj pomeni beseda 'sem', je sprva ne izrecite, dokler ni na poti k vam. Njegovo dejanje označite z ukazom. Vaše vedenje naj bo cirkuško. Kuža mora raje priti k vam kot ostati kjer je.

Dolg povodec je lahka 10-metrska vrv = velikim vozlom na enem koncu. Zunaj ga uporabljajte kot pripomoček pri odpoklicu. Hišni povodec je krajši od dolgega in nima nobenega vozla. Uporablja se za nadzorovanje psa v stanovanju. Če z nogo na primer stojite na enem koncu povodca, imate psa vedno pod nadzorom. Obe vrsti povodca lahko kupite v pasji trgovini ali ju naredite kar sami iz lahke najlonske vrvi. Ne glede na to, kaj vadite s psom, morate biti vedno pripravljeni, da mu pri izvajanju ukaza nekoliko pomagate, vendar brez grabljenja. Pri odpoklicu si pomagajte z dolgim povodcem. Tako boste imeli vse pod nadzorom.

Ne navijajte psa na povodec, kot bi lovili ribe. Prihod k skrbniku mora biti zanj nekaj prijetnega. Dolg povodec zagotavlja le, da pes ne uide. Če je pes privezan, boste pri odpoklicu samozavestnejši, saj boste vedeli, da ga boste sčasoma pridobili z igračke in hrano ne glede na to, kako dolgo bo trajalo. Če ni v nevarnosti, nikoli ne pojdite ponj, prav nikoli pa ga ne oštevajte, ker ni prišel k vam. Če ne pride k vam, razmislite o drugačni nagradi. Čeprav ste popolnoma obupani, učenje zaključite z zabavnimi igricami, da se bo pes veselil naslednjega dvominutnega učenja.
Pes se mora naučiti, da določena beseda označuje konec ukaza.

Ni komentarjev:

Objavite komentar