četrtek, 9. avgust 2012

Lizanje, dreganje s smrčkom in šapo pri psu

Mnogo psov ob različnih priložnostih kaže vedenjske načine, kot so lizanje, dreganje s smrčkom in dotikanje s šapo. Večinoma se za ta dejanja zahvalimo z majhnimi pozornostmi, kot so prijazne besede, božanje, grižljaj ali pa samo z ljubečim pogle­dom, ker smo sprva ganjeni in oča­rani. Ta dejanja postanejo težavna šele takrat, ko jih pes prevečkrat ponavlja in jih uporablja, da bi mani­puliral s svojim lastnikom in ga izsiljeval.

Omenjena dejanja izhajajo iz normal­nega vedenja mladičev in tudi pozneje so to izrazi podrejenosti. Na podlagi učnih procesov pa lahko sčasoma dobijo za psa drug pomen. Lastnik-navdušen nad ljubkim mladičem, ki mu liže roko ali ga drega s šapico s svojo povečano pozornostjo spravi psa na misel, da lahko tako manipulira z ljudmi.
Nespametno je misliti, da psi ližejo našo kožo zaradi soli. Ko so lizanje sprejeli v svoj vedenjski vzorec, dela­jo to povsem neodvisno od tega, ali smo se pravkar oprhali ali pa smo prišli preznojeni s športnega igrišča.
Kot pri različnih drugih težavah je tudi tukaj v ospredju preprečevanje: pazimo, da še posebno pri mladičih tega vedenja nezavedno in nepremiš­ljeno ne nagrajujemo in ga s tem ne utrdimo kot ustaljen način vedenja.
Z navedenimi načini vedenja poskuša pes pritegniti pozornost ali manipulirati z lastnikom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar