četrtek, 9. avgust 2012

Jemanje hrane od tujcev pri psu

Predvsem pse, ki so pogoltni na hrano, lahko tujci brez težav priva­bijo z okusnim grižljajem. Nujno vam moram svetovati, da psa naučite, naj od tujih ljudi ne jemlje ničesar brez poprejšnjega lastnikovega ukaza. Vedno znova se dogaja, da poskušajo tatovi živali pridobiti z grižljaji in jih pozneje ukrasti. Poleg tega se v tem primeru pokaže vpliv lastnika, ki lahko prepreči, da bi pes na sprehodu ne­nadzorovano jemal grižljaje od tujih ljudi.

To, da pes želi vzeti hrano, ki mu jo kdo ponudi, je normalno vedenje psov, ki se ne sprašujejo, zakaj so dobili grižljaj, vendar radi sprejmejo dodaten obrok.

Če hočete psu zatrdno dopovedati, da ne sme jemati hrane od neznanih ljudi, potrebujete pomoč osebe, ki ni član vaše družine. Psa lahko učite po načelu posredne kazni, tako da mu neznana oseba najprej ponudi grižljaj, ko ga hoče vzeti, pa mu z vodno pištolo brizgne v obraz močan curek ali pa poskrbi, da pade nanj pločevinka z nekaj kovanci. Prav tako lahko grižljaje premažemo s kako grenko snovjo ali - kar je še bolj učinkovito - s sredstvom, ki povzroča bruhanje. Čim manj je psu jasno, da ga je kazno­vala oseba, ki mu je ponudila hrano, tem zanesljiveje bo kazen povezal z okoliščino: kazen sledi, če vzamem grižljaj od neznanega človeka. Zelo pomembno je, da lastnik nikakor ne poseže v dogajanje, bodisi s klicanjem bodisi z grajanjem, ker se v tem primeru pes nauči, da grižljajev od tujcev ne sme jemati samo takrat, kadar je zraven lastnik. V skladu z načelom nasprotnega pogojevanja naj bi lastnik od svojega psa, ki je od kazni še malo zmeden, zahteval, naj sledi lahkemu ukazu, recimo SEDI. Za dobro izvedbo,naj ga potem pretirano pohvali. Seveda pa ga je treba prav tako pohvaliti, če ponujeni grižljaj zavrne. Pomembno je, da delate s čimveč različnimi pomočniki in da se tudi okoliščine čimbolj spreminjajo. Za spremembo pustite psa čakati pred trgovino in se prepričate, kako se vede pri jemanju grižljajev. Naslednjič se s pomočnikom dogovorite v gozdu ali pa organizirajte srečanje na avtobusu. Pozneje lahko poskrbite, da se pes in pomočnik kljub kaznim - morda med igro - srečata in spoznata. Na­vsezadnje vendar ne želite, da se pes boječe izogiba tujim ljudem. Zato je pomembno, da je pripomoček za posredno kazen dobro skrit. Pes naj čimmanj poveže kazen s človekom, kljub temu pa naj bo ta tako učinko­vita, da bo pes grižljaj dejansko odklonil. Posebno smiselna je tale različica vadbe: sprva delajte tako, kot je opisano, le da psa za dobro vedenje vedno nagradite z grižljajem iz poso­de, ki ste jo posebej za to vzeli s seboj na sprehod. Tudi vaš pomočnik lahko nagradi žival z grižljajem iz posode. S to majhno spremembo vaje se pes sicer ne bo zanesljivo naučil, da ne srne jemati hrane od tujcev, pač pa se bo navadil, da jemlje hrano iz svoje posode. Tako lahko daste psa za nekaj dni tudi komu drugemu, ne da bi se bali, da tam ne bo hotel jesti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar