sreda, 8. avgust 2012

Varovanje hrane pri psu


Vsi psi ne pustijo svojih gospodarjev do sklede s hrano, kadar jedo. Čuvajo tudi kosti ali priboljške. Stopnja napadalnosti je spremenljiva in to psi različno sporočajo - od rahlega renčanja do resnih napadov z ugri­zom.

Branjenje in varovanje hrane je lahko izraz težav z rangiranjem ali teritorial­no napadalnostjo. Včasih pa ima veliko vlogo tudi nezavedna krepitev vedenja, ki jo spodbudi lastnik: ne le, da psa pri njegovem nezaželenem vedenju ovira, temveč ga še nagradi s pomirjevalnim dopovedovanjem.

Če odmislimo pogosto vsaj prikrito težavo z rangiranjem, je odpravljanje priporočljivo tudi zato, ker je smisel­no, da ima lastnik popoln nadzor nad hrano in s tem tudi možnost, da lahko psu kadarkoli kaj odvzame.

Pametno je že mladiča navaditi na to, da mu lahko kadarkoli vzamete hrano. To dosežete tako, da mu med jedjo vzamete posodo s hrano, naredite z njim lahko vajo in ga potem nagradi­te s posebno okusnim priboljškom, preden mu pustite, da poje do konca. Tako prekinitev pri hranjenju pes ne bo nikoli povezal s čim slabim in bo tudi v prihodnje brez težav dovoljeval, da boste hranjenje prekinili ali pa mu vzeli posodo s hrano.

Ko naletite na takšno težavo, morate najprej kritično preučiti vprašanje rangiranja, in če je treba, uvesti spre­membe. Ne glede na to lahko psu na način, ki ga bomo opisali, dopoveste, da sme hrano obdržati samo, če se bo ravnal po naših pravilih igre. Najprej psa naučite sedi in vzemi, tako da mu po povelju sedi ponudite grižljaj, ki pa mu ga pustite pojesti šele na povelje vzemi. Če je pes dojel, da sme jesti šele po ukazu vzemi, lahko začnete s tem, da mu posode s hrano ne postavite kar na tla, temveč mu z eno roko iz sklede dajete zalogaje. Posamezne zalogaje hrane lahko vzame šele po ukazu vzemi kot nagrado, če je ubogal ukaz sedi ali pa tudi prostor. Če to brez težav obvlada nekaj dni zapored, lahko preidete k temu, da pustite psu po ukazu vzemi jesti iz sklede, medtem ko jo vi trdno držite. Vmes mu občas­no ukažite sedi in takoj vzemite skledo, če ukaza ne uboga. Ko to obvlada brez težav, lahko skledo s hrano postopoma približujete tlem. Če se pes ne vede v skladu z vašimi željami, prekinite hranjenje in mu dajte novo priložnost šele čez nekaj minut. Če pa je pes nagnjen k temu, da varuje kosti za glodanje pred kakšnim dru­žinskim članom, mu ne dovolite, da bi z njimi prosto razpolagal.

Ni komentarjev:

Objavite komentar