četrtek, 2. avgust 2012

Izguba občutka za čistočo pri psu

Tudi če je pes že imel občutek za čistočo, se vseeno lahko zgodi, da nenadoma spet začne v hiši mokriti in se iztrebljati. Zgodi se tudi, da ponesnaži svoje ležišče ali pa še posebno če je bil zaradi svojega ravnanja kaznovan začne svoje lužice in kupčke naskrivaj puščati na različnih mestih.

Ko iščemo vzrok težave, moramo sprva vsekakor pomisliti na bolezen. Preden se odločite za odpravljanje takšnega ravnanja, naj psa pregleda veterinar. Vzrok za nenadno nečistočo je lahko tudi driska ali pa vnetje sečnega mehurja. Pri starejših psih se lahko zgodi, da zgubijo nadzor nad mišico zapiralko, v tem primeru zdravljenje le redko pomaga. Poleg tega lahko pri nekaterih steriliziranih psicah, sicer bolj redko, med spanjem ali pa vsaj med ležanjem občasno neobvladano kaplja urin, tako da pogosto onesnažijo svoj prostor za ležanje. Spet drugi vzrok je lahko v tem, da se je psu, ko je zunaj opravljal potrebo, zgodilo kaj izrazito slabega (napad drugega psa ali pa je strela udarila v električno ograjo, ko je uriniral). To izkušnjo lahko razume kot kazen za svoje ravnanje, zato si ne upa več zunaj opravljati potrebe. Pogosto se potem ponesnaženje omeji bodisi na blato bodisi na urin. Nenadna nečistoča je lahko tudi posledica spremembe v dnevnem urniku. V zelo redkih primerih izkoriščajo psi opravljanje potrebe v hiši za to, da bi pritegnili pozornost lastnika ali pa kažejo to vedenje kot izraz strahu ali ločitvene tesnobe.

Izredno pomembno je, da odkrijete vzrok za opravljanje potrebe na nepravem mestu, tako lahko težavo ustrezno opredelite. Samo na podlagi tega je smiselno začeti ustrezno zdravljenje ali prevzgojo.

Če je vzrok nečistoče bolezen, mora psa vsekakor zdraviti veterinar. V nekaterih primerih samo takšno zdravljenje ne bo stoodstotno rešilo težave, ker nanjo vpliva tudi učinek učenja. Za psa, ki je iz kakršnegakoli vzroka izgubil občutek za čistočo, je opravljanje potrebe v hiši večinoma neprijetno. To moramo upoštevati v skupnem življenju in pri odpravljanju težave. Psa ne smete kaznovati za njegovo vedenje, še posebno ne, če obstajajo bolezenski razlogi, da se tako vede. Iz obzirnosti do tega, ker se pes trudi, da bi ohranil hišo čisto, mu morate večkrat kot doslej dati možnost, da zunaj opravi potrebo. Tam ga vedno navdušeno pohvalite, ker se bo potem raje javil, ko se mu bo mudilo. Če uporablja pes v hiši vedno isto mesto, kjer se iztreblja, in zanesljivo ni telesnega vzroka za njegovo ravnanje, mu moramo pri prevzgoji dopovedati, da je prav to mesto središče njegovega ozemlja. To boste dosegli tako, da boste bodisi s pregradami bodisi s privezovanjem na vrvico močno omejili njegovo prosto gibanje in tako naredili priljubljeno mesto, kjer opravlja potrebo, za središče njegovega novega majhnega ležišča. Voda in hrana morata biti v bližini, zato ju bo verjetno treba premestiti. Če bo pes na svojem novem območju zanesljivo čist, lahko to postopoma spet razširimo. Če pes ne zdrži in ponoči ne ostane čist bodisi ker je že tako star ali pa je zaradi bolezni navajen na drugačen ritem hranjenja ali celodnevnega urnika lahko uporabimo poseben način vadbe. To je sicer naporno, vendar obeta uspeh. Če je le mogoče, sprva pojdite večkrat ponoči s psom ven, da ne bo več opravljal potrebe v hiši. Potem postopoma (za četrt ali pol ure) podaljšujte časovni presledek med dvema sprehodoma, dokler psu ne bo uspelo, da bo spet zdržal vso noč, ne da bi moral na potrebo. Če je vzrok za nečistočo strah ali pa ločitvena tesnoba, jo pri psu odpravite tako, kot je opisano v ustreznem poglavju. Isto velja pri vedenju, s katerim žival zahteva pozornost. Tu moramo paziti predvsem na to, da ima pes čez dan dovolj možnosti za igranje in družabne stike, tako da nezaželeno opravljanje potrebe zanj ni edina možnost, da bi sploh pritegnil lastnikovo pozornost tudi če je ta negativna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar