sobota, 11. avgust 2012

Navidezna brejost pri psu

Približno dva meseca po gonjenju se pri veliko psicah pokažejo posebne vedenjske navade. Med drugim ne kažejo veselja do sprehodov,postanejo lenobne in neuravnovešene ter se v teh okoliščinah tudi nekoliko zredijo. Poskušajo si urediti prostor, kjer naj bi kotile, in oskrbujejo namišIjene mladiče (igrače, čevlji in podobno). Oskrba teh »mladičev« gre lahko tako daleč, da psice svoje ležišče napadalno branijo ali pa ga v »prvih dnevih vzreje« sploh nočejo zapustiti, niti da bi jedle niti da bi šle na sprehod. Neredko so mlečne žleze nabrekle in je psica pripravljena izločati mleko.

Težava se v nasprotju z drugimi hišni­mi živalmi pri psicah pogosto pojavi, razlaga zanjo so njihove anatomske in hormonske posebnosti. V tako imenovanem obdobju rumenega telesca se ustvarja hormon progesteron, ki ohranja brejost. To obdobje traja pri drugih živalskih vrstah le kratek čas, če se ne obrejijo. Pri psicah pa traja obdobje rumenega telesca fiziološko prav tako dolgo kot brejost po uspešni oploditvi. Psice se posebno močno nagibajo k navidezni brejosti, ker je telo zaradi hormonov naravnano na brejost. Ozadje te posebnosti je, da se v krdelu volkov ali tudi divjih psov pari samo najvišje rangirano psico. Druge psice, povečini v sorodu z njo, pa prav tako sodelu­jejo pri vzreji mladičev. Vsaj hormon­sko so naravnane na to, da po potrebi zamenjajo mater psico in dojijo mladiče.

Najpozneje po štirih do šestih tednih se težava reši sama od sebe. Spet je psica taka, kot jo poznamo, čeprav se je v času navidezne brejosti njen značaj zdel precej spremenjen. Navidezno brejost lahko zanesljivo in za vedno odpravimo samo s steri­lizacijo.

Navidezno brejost z vsemi sprem­ljajočimi pojavi lahko zdravi samo veterinar. Prosite ga, naj z zdravili ustavi nastajanje mleka. Pomembno je, da se doma čimmanj dotikate seskov in psici preprečite, da jih liže, ker to po nepotrebnem spodbuja izločanje mleka. Pomagajo lahko hladni obkladki, ki jih položimo na seske. Poleg tega odstranite navidezne »mladiče« in zamotite psico s podalj­šanimi sprehodi. Dolgoročno, nepovratno in zdravstveno smiselno lahko navidezno brejost in vedenjske spremembe, ki jo spremljajo, odpravite samo s sterilizacijo. Pri tem posegu bodo psici odstranili jajčnike in maternico, tako se poslej ne bo gonila in tudi ne bo več navidezno breja. To,da pustite psici, da enkrat koti, ne vpliva niti na izoblikovanje bolj uravnovešenega značaja niti ne boste s tem preprečili navidezne brejosti po naslednjih gonjenjih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar