sreda, 8. avgust 2012

Vključitev psa v družino

Vem,da ste navdušeni nad novo pridobitvijo in da želite, da bi se vsi, vključno s psom, čim bolj zabavali, a ne smete pozabiti,da mora vso zabavo vedno nekdo nadzorovati.
Če ste vi glavni nadzornik, ste vi vodja kardela, vi skrbite za zdravje in varnost in vi preprečujete težave. Do zapletov lahko pride, ko kuža spozna razposajene otroke, druge hišne ljubljenčke ali celo sosede, zato morajo taka srečanja potekati pod vašim nadzorom.
Preden otrokom predstavite psa, jim razložite, da to ni nova igračka, ampak živo bitje, ki je lahko veselo, a tudi žalostno.
Postavite stroga pravila glede psa.
- Kužka lahko dvigneš in pestuješ le z dovoljenjem staršev. Ne prepirajte se, kdo ga bo prvi pestoval. S kužkorn bodi nežen.
- Ob kužku bodi miren in govori tiho. Ne kriči nanj in na druge ljudi. Ne teči v njegovi bližini.
- Kuža dobi hrano le v votlih igračah in v kletki.
- Ko kuža spi, ga ne budi ali vznemirjaj.
- Ne draži kužka in ga ne spodbujaj k skakanju.

Najbolje je, da se prvo srečanje zgodi na nevtralnem ozemlju - pri prijatelju doma. Domačega psa pred srečanjem peljite na dolg sprehod. Na nevtralnem ozemlju bo raje raziskoval okolico, mladiček pa bo zanj le eden od živih dejavnikov v prostoru. Pustite, da se psa prevohata, in posredujte le v primeru, če je eden od njiju vznemirjen ali prestrašen. Mladička privežite na tanko vrvico (zelo dolga vezalka), da lahko hitreje posredujete, če je treba. Če imate doma vrt, naj se tudi pri vas najprej srečata tam, prej pa pospravite vse predmete, s katerimi bi se mladiček lahko igral in tako razjezil starejšega psa. V prostor najprej pripeljite mladička in ga umirite, saj se odrasel pes lahko razjezi zaradi psičkove razposajenosti. Če mislite, da bi vaš pes lahko ugriznil mladička ali renčal nanj, preskočite spoznavanje na vrtu in mladička odnesite v kletko.

Mačke so vedno glavne. Že po naravi so nadrejene psom in tega se zavedajo. Če je vaša mačka navajena psov, bo na prišleka jezno pihala, renčala ali ga udarila s tačko in tako bo njun odnos urejen. Če pa bo zbežala, bo v kužku sprožila nagon plena, to pa lahko vodi do težav. Nekatere pasme, kot so terierji, so bolj nagnjene k lovu premikajočih se bitij kot druge. Mačke in novega psa nikoli ne pustite v istem prostoru. Ko ju ne morete nadzoro­vati, odnesite mladička v igralnico. Do težav lahko pride čez nekaj mesecev, ko kuža ne bo več imel omejenega gibanja. Vihrav kuža, kot je bokser, se bo mogoče zabaval tako, da bo preplašil mačko in jo začel loviti. Če se to zgodi, ga privežite na tanko vrvico. Ko je videti, da kuža pripravlja zasedo, preprosto stopite na povodec. Naučiti se mora,da se lahko igra z ljudmi ali psi,mačke pa naj pusti pri miru.

Pes in mačka
Obožujem pogled na nove, svetleče, popolne in bele zobe mladega psa. S sekalci pes grizlja, z grabiIci oz. podočnjaki zgrabi in drži plen, z meljaki pa drobi in žveči hrano. Z evolucijskega stališča je pasje zobovje najpomembnejši pripomoček za preživetje, saj se ne uporablja le za lovljenje, držanje, ubijanje in zaužitje plena, temveč tudi za zaščito, obrambo in uveljavljanje v krdelu. Ljudje pa zahtevamo, da pes pozabi na svoje zobe in jih preneha uporabljati za različne namene, predvsem kot orožje. Naša zahteva je torej nenaravna. Pes preprosto mora uporabljati zobe, z učenjem pa lahko to preusmerimo v primeren način - naučimo ga, da je žvečenje igrač zabavno. Tako se bo lažje naučil, da zadrži naravno potrebo po grizenju in je nežen do živali in ljudi. Kuža se mora naučiti mehko ugrizniti, ko ima še mlečne zobe. Če ga tega začnemo učiti pri petih mesecih, ko ima že stalne zobe, je skoraj prepozno. V mali šoli ga boste najlažje naučili, kako naj nadzoruje ugriz.

Verjetno si želite v družbi vašega psa imeti lepo, da je živahen, ko to želite, in umirjen, ko ste zaposleni, da ima rad družbo ljudi vseh starosti, je ubogljiv, ni plah, hodi na popuščenem povodcu, zna nadzorovati svoj ugriz in ima smisel za humor. Vse to lahko dosežete, če psa vključite v čim več dejavnosti. Vzemite ga s seboj na izlete, predstavite ga prijateljem v kavarni, kamor radi zahajate, pustite mu, da tako kot vi izkusi življenje. Vajin odnos bo veliko lepši, če se pes že na začetku veliko nauči.

Ni komentarjev:

Objavite komentar