četrtek, 2. avgust 2012

Vedenje psa

Na tem mestu vam moram znova povedati, da vaš pes ni kosmat človek, čeprav si to močno želite. Ko rečete: "Tolstoj, če boš to še enkrat naredil, bom res zelo jezna nate," pes razume le svoje ime in ton vašega glasu. Čeprav je razumevajoč pasji pogled glavni razlog za tisočletno prijateljstvo, ni to nič več kot le pogled. Vaš pes se lahko razvije le toliko, kot mu dopuščajo naravne zmožnosti, nič več.

Genetska omejenost vedenja
Pes je od volčjih prednikov podedoval miselno prilagodljivost. Nagonsko razume telesno govorico, razume pa tudi nekatera naša čustva in občutke, saj nam je skupna presenetljivo široka paleta telesne govorice. Psi se učijo iz izkušenj. Če se vaš pes ni naučil zaupati ljudem, bo nagonsko previden, plah in boječ pred tistimi, ki jih ne pozna. Pes se šteje za družinskega člana. Vaše ozemlje je tudi njegovo, zato bo z laježem na to opozoril druge ljudi in pse. Taka vedenja so značilna za pse. Nekatera so nam všeč, druga pa ne.

Učenje v leglu
Učenje o odnosih se začne v leglu. V prvih treh tednih življenja je pes poznal le pasjo družbeno strukturo. Ugotovil je, kako potešiti svoje želje, in začel graditi odnose. V naslednjih petih tednih so se njegovi čuti bolj razvili, ljudje pa so postali pomemben del njegovega sveta. Navadil se je njihovih dotikov in mirnega življenja v bližini ali naročju teh popolnoma drugačnih in zelo velikih bitij. Dojemljivost za plaho vedenje se razvije šele po dveh mesecih starosti.

Raznovrstnost
Vaš novi pes ima samosvojo osebnost, ki vključuje tudi določeno stopnjo energije in željo po pasjih dejavnostih, kot so raziskovanje, označevanje ozemlja, uporaba glasu in sporazumevanje z drugimi psi. Od njegove osebnosti je tudi odvisno, kako dobro bo razumel, kaj želite od njega in zakaj nadzorujete njegove nagone. Od posameznika je tudi odvisno, kako dobro vas bo poslušal in kako močno si bo želel preživljati čas z vami. Nekateri strokovnjaki te značilnosti imenujejo 'inteligenca sporazumevanja'. Nekatere pasme - ovčarji, kot je borderski ovčar , delovni psi, kot je nemški ovčar, in lovski psi, kot sta labradorec in zlati prinašalec - imajo zahvaljujoč selektivni vzreji odlično razvito inteligenco sporazumevanja. Taki psi se lahko na določeno stvar osredotočajo veliko dlje kot na primer terierji, zato so pozornejši na vas in vašo dejavnost. Čeprav je pes zelo pozoren na vas, se pripravite na nekaj vedenjskih težav.

Najstniško uporništvo
Če želite iz pridnega mladička ustvariti ubogljivega odraslega psa, morate prebroditi tudi obdobje najstništva. Pes se ne prelevi iz nežnega mladička v živahnega razbojnika le zaradi hormonov. Veliko kužkov je kastriranih pred silovitim napadom spolnih hormonov, a se tudi njim pogosto zgodi, da pozabijo, kaj pomeni sobna čistoča, začnejo gristi pohištvo in preproge, kar naenkrat postanejo plašni, neodločni, zadržani ali podrejeni. Najpogosteje se zgodi, da se kuža nekega dne odloči, da ne bo upošteval vas in vaših ukazov in bo raje delal tisto, kar si trenutno želi.Težave pri šolanju so neizogibne. Ko pride do njih, razmislite, kako je potekalo šolanje. Prav lahko se namreč zgodi, da ste za neposlušnost krivi vi, ne najstniško uporništvo. Posvojeni psi vedno skrivajo določene težave, od katerih sta najpogostejši plahost in ločitvena tesnoba.

Ni komentarjev:

Objavite komentar