sobota, 11. avgust 2012

Hoja na povodcu

Vaš novi pes se mora naučiti, da mora vedno hoditi ob vodniku ne glede na to, kako vznemirljivo je zunaj. Če povodec ne bo popuščen, ne bo prišel nikamor. Povsem naravno je, da mladiček ali nešolan odrasel pes vleče. To vedenje se na vsakodnevnem sprehodu samodejno nagrajuje, saj je v primerjavi z dolgočasnim skrbnikom narava zelo razburljiva. Če vleče proti njej, spozna veliko zanimivih vonjev in predmetov, njegova največja nagrada pa je dirjanje okrog drugih psov. Vedno ko prezrete zategnjen povodec, si naložite dodatno delo.

Sprehod se začne, takoj ko primete povodec in še preden stopite iz hiše. Kuža se mora najprej mirno usesti in počakati, da mu pripnete povodec. Če tega ne stori, se vrnite k učenju ukaza 'sedi'. Počakati mora na ukaz in vam pustiti, da greste prvi skozi vhodna vrata. Če tega ne stori, se vrnite k učenju ukaza 'čakaj'. Vaš cilj je, da naučite kuža mirne hoje ob vaši nogi, ne pred vami. Ne pričakujte, da se bo kuža te vaje hitro naučil. Učiti ga morate korak za korakom. Za to vajo morate biti popolnoma zbrani, zato jo izvajajte le, ko ste spočiti.

Za to vajo ne uporabljajte raztegljivega povodca. Najboljši je kratek povodec. Večina psov potrebuje le ovratnico, za velikega ali preveč živahnega psa pa kupite haIti. To je humana in učinkovita rešitev. Povodec pripnete pod brado, in ko pes povleče naprej, mu njegova sila povleče glavo navzdol ali vstran. Poskrbite, da je halti pravilno nameščen, tako da pašček, ki objema nos, ne bo zašel na oči. Čim prej popustite pritisk.

Ko s psom naredite dva ali tri korake, naj se usede in dobi nagrado. Vajo večkrat ponovite, a končajte, preden mu postane dolgčas. Na koncu učne ure psu povejte, da je učenja konec.Sprostitvena beseda,ki ste jo izbrali,je pomembna,zato jo uporabite vedno ko zaključite šolanje. Pes naj se usede,nato pa izrecite sprostitveni ukaz.ki psu sporoča da lahko dela,kar želi,in mu ni treba biti pozoren na vas.

Če kuža ni pozoren na vas ali vleče naprej, ohranite mirno kri in se ustavite. Ko povodec popusti in vas kuža pogleda, se nasmehnite, ga pohvalite in s priboljškom zvabite v pravilen položaj, nato pa začnite znova. Če se kuža vrže na tla in ne želi nadaljevati poti, poskusite najti vzrok za to. Ali ga priboljšek ne zanima? Je tako zelo navajen, da ga nosite, da noče hoditi? Se morda boji? Je bolan? Poiščite in odpravite vzrok tega vedenja in šele nato nadaljujte s hojo na povodcu.

Ne bom zahteval, da ne zapustite hiše, dokler kuža ne zna pridno hoditi na popuščenem povodcu. Vsekakor pojdite na sprehod, a pazite, kaj zahtevate in pričakujete od psa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar