četrtek, 9. avgust 2012

»Zganjanje črede« pri ovčarskih psih

Kar nekaj je ovčarskih psov, ki tako kot pri čuvanju ovc ali druge živine tudi v stanovanju ali na vrtu sledijo svojemu zganjalnemu nagonu. Tam zganjajo skupaj domače otroke ali tudi mačke in druge male hišne živali, celo pse. Resne težave povzroča to vedenje potem, če pes svoje delovanje okrepi s tem, da hlasta po petah, ker hoče vsakokratno žrtev prisiliti, da bi šla v želeno smer.

Zganjanje črede je gensko zakore­ninjena dejavnost, ki je pri nekaterih pasmah zaradi selekcije posebno močna, pri drugih pa skoraj ni opazna. Dolgočasje ter pomanjkanje vrsti ustrezne in pasmi primerne zaposlitve napeljujeta pse na to, da razširijo »zganjanje črede« na omenjene nadomestne objekte. Tako ravnanje pa lahko sproži tudi prikrita težava z rangiranjem, kajti varovanje in zganjanje vsebujeta vsekakor dominantne sestavine. Le redko se pojavi to vedenje kot rešitev za stres ali pa ga lahko opazujemo v povezavi z vedenjem za vzbujanje pozornosti.

Poleg zganjanja spada k opisanemu vedenju tudi strmenje v osebek pri sklonjeni drži, plazenje pa tudi hlastanje po petah in lovljenje. Večinoma kažejo prizadeti ovčarski psi vse te oblike vedenja, pri čemer je seveda hlastanje po petah za človeka vsekakor najbolj neprijetno.

Pri odpravljanju te težave je pomemb­no, da od psa po načelu nasprotnega pogojevanja zahtevate nadomestno vedenje, ki s pohvalo in nagrajevanjem zanj pridobi vrednost in ki v idealnem primeru ni združljivo z varovanjem ali zganjanjem. S tem, da pod nadzorom vadite s psom, dobijo otroci zanj drugačen pomen. Nič več mu ne pomenijo morebitne žrtve, ko ga zgrabi sla po zganjanju, temveč majhne gospodarje, ki lahko pri različnih vajah naredijo psu veliko veselja in mu izrazijo priznanje. Obenem ko izvajamo nasprotno po­gojevanje, lahko otrokom damo tudi napravo, ki oddaja za psa neprijeten zvok. To uporabijo vedno takrat, ko jih poskuša pes zgnati skupaj ali usmerjati. Če ga ton odvrne od zganjanja, moramo takoj dodati vajo, ki bi jo radi ustalili kot nadomestno vedenje. Za pravilno izvedbo naj bo pes potem čezmerno pohvaljen. To lahko pod primernim vodstvom naredijo tudi sami otroci. Da bi olaj­šali vadbo in skupno življenje, dokler pes ne osvoji vaj, tudi tu priporoča­mo uporabo oglavnice. Po pravkar opisanem posebnem načinu odpravljanja težave morate premisliti, kako bi lahko ustregli potrebi psa in mu dali nalogo, ki bi ustrezala njegovim nagnjenjem. To omogoča njegovo sodelovanje pri eni od zvrsti pasjega športa. Kot zgled navedimo na tem mestu agility, obliko športa, ki zahteva tako vodljivost kot tudi hitrost in spretnost. Če se vam zdi, da je vzrok za to teža­vo problem rangiranja ali pa vedenje za vzbujanje pozornosti, uporabite predloge za prevzgojo, ki jih najdete v ustreznih poglavjih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar