sreda, 8. avgust 2012

Žretje stvari pri psu

Mnogi mladi psi, pa tudi nekateri odrasli tekajo na sprehodu naokrog kot sesalniki za prah in vsrkajo vase vse, kar najdejo in se da pojesti. Ta navada je lahko zelo nadležna, ker psi potem pogosto dobijo drisko. Lahko pa postane tudi nevarna, če naletijo na strup za podgane in podobno.

Načeloma to vedenje ni nenavadno, kajti kot lovci imajo psi še zdaj last­nosti, ki jim omogočajo, da si sami priskrbijo hrano. To nagnjenje je od psa do psa različno močno izraženo. Vsekakor pa lahko pes zaradi svojega izredno dobrega voha tudi v goščavi zavonja vsak ostanek hrane na takšno daljavo, ki si je mi ne moremo niti predstavljati. Po logiki psa ni razloga, da ne bi poje­del hrane, ki jo najde. Tudi do svojega lastnika pes ne čuti nobenih obvezno­sti, ker lahko po pasjih pravilih majhne stvari, ki jih sam upleni, obdrži in se zaradi njih ne uveljavlja običajna hi­erarhija pri hranjenju.

Ukrepe otežuje dejstvo, da je za psa tisto, kar ga na sprehodu privlači, lahko zelo raznovrstno. Ko boste pripravili čimveč različnih »poslastic«, se dogovorite s kakim znancem, da bo na dogovorjenih mestih odložil nekaj zalogajev. Ker natanko veste, kje te vabe ležijo, lahko v odločilnem trenutku s posredno metodo - recimo z vodnim curkom - kaznujete psa. Poleg teh terapevtskih možnosti pa poskušajte z več popestritvami, kot so igre in vaje, doseči na sprehodu izboljšanje vedenja, ker bodo psa te dejavnosti odvrnile od stikanja za hrano.

Ni komentarjev:

Objavite komentar