torek, 31. julij 2012

Potovanje s psom

Psi so odlični spremljevalci na potovanjih. Če nameravate potovati s psom, pa čeprav le za nekaj dni, se mora takoj navaditi na take razmere. Navadite ga na vožnjo v kletki ali kupite oprsnico, ki se lahko pripne kot varnostni pas, če avtomobil ni dovolj velik za kletko. Zadnje sedeže pokrijte s pregrinjalom, da jih pes ne bo umazal.

Slabost med vožnjo
Slabost je pogosta pri mladičkih. Če pesti tudi vašega kužka, ga počasi navadite na vožnjo. Povabite ga v avtomobil, mu dajte priboljšek in ga spustite ven. Nato ga znova povabite v avtomobil in vozilo za minuto vžgite, ga ugasnite in nagradite psa, ker mu ni postalo slabo. Na naslednji stopnji se odpeljite s parkirnega mesta in takoj nazaj ter kužka nagradite, ker ni bruhal. Vožnjo postopoma podaljšujte, dokler pes nanjo ni dobro navajen. Če vas čaka dolgo potovanje, preden ste s psom imeli možnost postopne vadbe, naj kuža ne dobi veliko hrane pred odhodom. Zanimivo je, da nekaterim psom celo pomaga, če pred vožnjo dobijo zelo majhen obrok hrane. Veterinar vam lahko priskrbi zdravila proti slabosti, s seboj pa vzemite tudi brisačo in krpe za čiščenje.

Počitnice s psom
S seboj morate vzeti povodec, posodi za hrano in vodo, hrano, priboljške, veliko steklenico vode za čas potovanja, odeje, mehko igračke, krtačo in glavnik, brisačo, vrečke za iztrebke in potni list (morda ga boste morali pokazati na meji in v kampu). Zaradi varnosti poskrbite, da je na identifikacijskem obesku številka vašega prenosnega telefona. Seveda pa ne pozabite vnaprej preveriti, ali so v načrtovanem bivališču dovoljeni psi. Tudi prijatelje vprašajte, ali jih dodaten sostanovalec ne moti.

Če potujete iz ene vrste podnebja v drugo,ne pozabite, da se mora pes navaditi na drugačno podnebje tako kot vi. V primerjavi s človekom se psi zelo neučinkovito ohlajajo. Človek se poti skozi vse telo, pes pa le skozi blazinice na tačkah. Zanašajo se tudi na sopenje, ki pa je zelo slab način za preprečevanje pregretja. Če je pes v avtomobilu, ki stoji neposredno na soncu, ima izklopljeno klimatsko napravo in zaprta okna, lahko vročinski šok doživi v nekaj minutah. Do šoka pride najpogosteje v vročih dneh. Nikoli in nikdar ne pustite psa v avtomobilu, čeprav so okna nekoliko odprta. Medtem ko imate nujne opravke, naj zanj poskrbi nekdo drug.

Ni komentarjev:

Objavite komentar