četrtek, 11. oktober 2012

Valjanje pri psu

Skoraj vsi psi se radi včasih povaljajo po snegu, na travniku ali v pesku. Nekateri pa imajo zoprno navado, da to delajo v iztrebkih ali na poginu­lih živalih.

Valjanje je povsem normalen način vedenja, ki ga vsak pes izvaja od časa do časa. Človek dojame to kot težavo in začne razmišljati o vzrokih takšnega vedenja večinoma šele tedaj, če se psi valjajo po smrdljivih snoveh. Povsem neškodljiva oblika tega vedenja je, če se valjajo po trofejah, dobljenih med igro. O vzroku te navade obstaja več različnih teorij. Po eni se psi tako vedejo, da bi prikrili svoj vonj, ker je bilo včasih pri lovu pomembno, da so ostali neodkriti. Čeprav je ta razlaga vprašljiva in ne vemo natanko, kaj je v resnici pravi vzrok, pa se psi izredno radi valjajo v smrdečih stvareh in se potem dobro počutijo - v nasprotju z njihovimi lastniki! Druge teorije postavljajo v ospredje nego dlake. To vsekakor velja za običajno valjanje, nima pa nujno kaj opraviti z valjanjem po razpadajočih snoveh. Če pse oviramo pri valjanju, se neka­teri odločijo, da bodo namesto tega na nesnagi izločili svoj urin. Na podla­gi tega lahko sklepamo, da je smisel za psa v tem, da »nesnago« označi kot njen lastnik in da s smradom potrdi ali dvigne svoj položaj na rangu. Vsa ta razmišljanja so zgolj hipoteze, ki niso dokazane.

Največkrat lahko že spozornim opazovanjem psa ocenimo, ali se valja samo zaradi zabave in iz veselja ali pa se hoče namenoma povaljati v nečem, kar smrdi. Zadnje je res, kadar psi kraj posebno pozorno ovohavajo in se potem v tej gnus vzbujajoči gmoti podrgnejo predvsem z vratom in ramenskim delom.

Žal za to vedenje ni nobene primerne nadomestne možnosti, ki bi jo psu lahko ponudili, ker se zdi, da je vedenje takšno, da se samo potrjuje. Edino, kar lahko storimo, je, da psu pravočasno preprečimo valjanje. Morda pomaga, če psu, potem ko smo mu preprečili valjanje, z namenom nasprotnega pogojevanja pustimo, da opravi preprosto nadomestno dejanje. Za to ga nagradimo s posebno slastnim priboljškom. Sčasoma lahko doseže povezavo, da dobi priljubljene posladke samo takrat, ko izvede nadomestno dejanje, namesto da bi se povaljal. Pri tej vadbi je vsekakor ključno to, da smo hitrejši od psa in da zahtevamo nadomestno dejanje, preden se povalja. To je izredno težko uresničiti. Če hočemo sploh doseči uspeh, mora biti nagrada za nadomestno dejanje vsaj toliko zanimiva kot za psa zelo vabljiva možnost, da bi neznansko smrdel.

Valjanje psa


Ni komentarjev:

Objavite komentar