torek, 9. oktober 2012

Pomanjkljiva skrb za mladiče pri psu

Nekatere psice za svoje mladiče ne skrbijo tako, kot od njih pričakujemo. To lahko pomeni, da jih popolnoma zapustijo. Zgodi pa se tudi, da pri vzreji niso dovolj skrbne: ne posku­šajo zaščititi mladičev pred ogrožajo­čimi okoliščinami ali pa jih puščajo same dlje, kot je normalno. Opazujemo lahko tudi pomanjkljivo skrb pri hranjenju mladičev. Nekatere psice pustijo sesati svoje mladiče le z odporom ali ne dovolj. 


Če psica svojim mladičem ne pusti sesati, je vzrok za to največkrat bole­zenski. Lahko ima premalo mleka ali pa vneto mlečno žlezo, kar se dogaja redkeje. Za druge omenjene težave na splošno nimamo nobene zares prepričljive razlage. Verjetno je tako vedenje do določene stopnje podedovano in ga moramo zato razumeti kot gensko nepravilnost. Vse psice niso enako spretne pri vzreji mladičev. Pomembno vlogo ima to, kako so bile same vzrejene, ker pri vzreji legla niso vse vedenjske oblike povsem nagonska dejanja. Tudi stres v okolju, kjer psica živi, lahko povzroči pomanjkljivo skrb za mladiče. Tako ravnanje lahko razloži­mo s tem, da tudi v naravi tiste psice, ki so izpostavljene velikemu stresu, bodisi sploh ne vzrejajo mladičev bodisi v določenih okoliščinah zapu­stijo celo leglo. Tako je želela narava zagotoviti mladičem kar najboljši začetek življenja, psici pa kar najboljše možnosti za preživetje. Vedenjske motnje lahko povzročajo tudi hormonska neravnovesja. Ne moremo sicer dokazati, da bi bila ta vzrok za nezadostno materino skrb za mladiče, je pa možno. Pri pomanjkljivi skrbi za potomstvo v leglu, v katerem je zgolj en mladič, se sprašujemo, ali morda ta ne daje dovolj spodbude, da bi se popolnoma razvilo materinsko vedenje, kajti mladi­či mater psico spodbujajo, da se pri njej sproži in ohranja materinsko vedenje. 


Zlasti v prvih dnevih življenja mladiči še niso sposobni, da bi s svojimi zalogami glikogena sami uravnavali telesno temperaturo. Pri pomanjkljivi skrbi lahko zato poginejo zaradi pod­hladitve ali pomanjkanja glukoze v krvi. Tudi pri tej težavi ne vemo, ali se bo psica pri naslednjem leglu bolje vedla. Če ni nobenega jasno razvidnega vzroka za takšno vedenje (vnetje mlečne žleze), je priporočljivo, da s takimi živalmi ne nadaljujete vzreje, ker se lahko sicer genska nepravilnost, ki je morda razlog za to neustrezno vedenje, ustali v vzrejni liniji.


Ker je komaj mogoče vplivati na vedenje psice, naj se naša skrb osredo­toči na mladiče.S primerno dojiljo jim lahko omogočimo dober začetek življenja. Če ima psica premalo mleka, drugače pa je zanesljiva in ljubeča ter se trudi za vzrejo mladičev, jo lahko razbre­menimo tako, da mladiče dodatno hranimo po steklenički. Če psica iz kateregakoli razloga zapusti zdravo leglo in nimamo na voljo dojilje, je samoumevno, da poskusi­mo sami vzrediti mladiče ob pomoči stekleničke.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar