torek, 9. oktober 2012

Pretirano varovanje avtomobila pri psu

Varovanje avta sodi k teritorialnemu vedenju, s katerim pes običajno brani območje pred vsiljivci. Psi takšno vedenje radi prenašajo na avtomobil. To je lahko razložiti, kajti za mnoge pse je avto pomemben objekt in sodi nedvomno k njegovemu območju. Na poseben način je zelo primeren za teritorialne težnje po lastnini, ker je lahko pregleden in so »vsiljivci« redki. To zvišuje vrednost, ki jo pes pripisu­je svojemu ozemlju. Intenzivnost teritorialnega vedenja, povezanega z avtom, je pri vsakem psu drugačna. Odvisna je tako od genskih predispozicij kot tudi od učnih procesov. Slednji so lahko neposredni ali posredni. Pogosto je pri njihovem nastanku soudeležen lastnik in jih okrepi, če poskuša na psa vplivati s kaznovalnimi ali pomir­jevalnimi ukrepi. Preostalo opravijo mimoidoči. Psa potrjujejo v njegovem vedenju s tem, da gredo naprej: pes ima občutek, da je uspešno pregnal domnevne vsiljivce.


Načelno gre pri varovanju avtomobila za normalno vedenje psa in nihče ne bi imel nič proti, če bi pes branil avto pred resničnim vlomilcem. Vedenje jemljemo kot težavo šele takrat, če se človeku zdi, da je pretirano.

Dobra socializacija s čimveč različni­mi ljudmi in pozitivni stiki s tujci pomagajo preprečiti to težavo. Dosledno izpeljana in vrsti primerna vzgoja, ki temelji na pohvali, omogo­či dober nadzor lastnika nad psom in pripomore k temu, da teritorialne zahteve psa ne prerastejo v težave.

Poleg boljšega nadzora nad psom, ki ga dosežemo z vadbo ukazovsedi, prostor in ostani, bo odprav­ljanje težave močno poenostavilo, če pes leži v avtu na tleh ali, če to ni mogoče, zastremo okna in ga tako prikrajšamo za vidne dražljaje. Nikakor ne smemo uporabljati nobenih zaved­nih ali nezavednih nagrad ali kazni, še posebno pa ne pomirjajočih besed za nezaželeno vedenje, ker si jih pes razlaga kot pohvalo! Tudi v avtomobilu imamo z oglavnico bistveno boljši nadzor nad psom. Priporočam jo predvsem takrat, ko z ničimer ne morete vplivati na njegovo vedenje in se ne odziva dovolj na ukaze, ki jih dobi. Druga zelo odlična vaja, za katero pa so potrebni dobri živci, je: Prosite pomočnika, naj stoji pred avtom, tako da se bo pes na običajen način divje odzval. Medtem vi obse­dite v avtomobilu in se za žival niti malo ne zmenite. Potem ko se pes pomiri in se sam od sebe uleže, mu izrecite ukaz, obenem pa mu dajte priboljšek. Ta vaja lahko traja kar nekaj časa, ker se psi predvsem prvič vedejo presenetljivo vztrajno. Takoj ko bodo vaje v avtu ob navzočnosti lastnika dobro uspele, lahko pustite psa samega v avtu pod ukazom ostani in od blizu opazujete, kako se vede. Na začetku pomaga, če res ostajate blizu avta, da lahko po potrebi vplivate nanj in ponovite vajo. Pes naj vedno dobi nagrado, ko pusti človeka mimo, ne da bi se divje vedel. Če pes brani avto tudi pred lastnikom, moramo kritično razmisliti o odnosu med nami in psom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar